Bardzo wyjątkowy makowiec. Inny niż te, które robiłam do tej pory, bo nie drożdżowy
Delikatny, obłędny w smaku i już wiem, że będzie gościł na naszych stołach co roku w Wielkanoc. Aż dziw, że do tej pory go nie piekłam…
Biszkopt z makiem
Składniki na biszkopt:
- 100 g mąki tortowej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 60 g cukru
- 6 jajek
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
- 200 g zmielonego maku
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki konfitury różanej
- 3 łyżki miodu
Jeśli macie mało czasu, oczywiście można użyć gotowej.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier, żółta, mąkę tortową i ziemniaczaną, mieszaj delikatnie tak, aby masa nie opadła.
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecze ok. 12 min. w 180 stopniach. Po tym czasie delikatnie oderwij ciasto od papieru do pieczenia, zwiń je w rulon, owiń w ściereczkę i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Mak gotuj ze śmietanką, na małym ogniu przez ok. 30 min. Po tym czasie wymieszaj go z orzechami, różą, miodem.
Biszkoptowe ciasto rozwiń ze ściereczki, posmaruj makiem i zawiń z powrotem.
Ciasto z wierzchu możesz posypać cukrem pudrem, makiem lub polej lukrem.
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Biszkopt z makiem”