Tym razem troszkę inny biszkopt. Również szybki, prosty i smaczny. Z tym, że rzucony
Można go robić do tortów, do ciast z owocami, lub jeść tak bez niczego. Zapraszam.
Biszkopt rzucany
Składniki na tortownicę 22 – 23 cm:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając. Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszaj, przesiej i delikatnie wmieszaj do ciasta. Można to robić na bardzo wolnych obrotach miksera lub ręcznie.
Tortownicę o średnicy 22 – 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. (Ale tylko dno, boków niczym nie smaruj). Wyłóż ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 – 170 stopni przez ok. 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Jeszcze gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuść je (w formie) na podłogę. Odstaw do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudź.
Pamiętaj, żebyboki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.
Smacznego!