I na prawdę takie są. Delikatne, rozpływające się w ustach. Idealne do kawy, herbaty lub kakao
Do tego bez proszku do pieczenia i żadnych polepszaczy. Lepsze niż ze sklepu
Kiedy trzymamy się ściśle przepisu, nie mogą nie wyjść. Trzeba tylko pamiętać by delikatnie wymieszać mąkę z pozostałymi składnikami i przed pieczeniem zostawić na chwilę by troszkę wyschły. Dla mojej rodziny genialne! A następnym razem… Ale nie, nie powiem. Zobaczycie sami
Powiem tylko, że również z biszkopcikami
Biszkopciki idealne
Składniki na około 35 sztuk:
- 3 duże jajka (białka i żółtka oddzielnie)
- 80 g drobnego cukru lub cukru pudru
- 75 g mąki pszennej, koniecznie przesianej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Powoli i stopniowo dodawaj cukier (jak przy bezach) i ubijaj dalej. Dodaj żółtka i ubijaj do połączenia. Powinniśmy otrzymać gęstą, bardzo puszystą żółtą masę. Wsyp powoli przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wykładaj na blachę biszkopty, długości około 10 cm pozostawiając odstępy między nimi. Ja tym razem trochę się spieszyłam i wyłożyłam masę łyżką robiąc okrągłe biszkopciki Oprósz je cukrem pudrem i pozostaw na ok. 5 minut, by wyschły.
Przed samym pieczeniem ponownie oprósz pudrem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 14 minut (piekłam z termo obiegiem), aż będą lekko złote. Po upieczeniu chwilę odczekaj, następnie ściągnij z blachy i przełóż na kratkę by wystygły.
Smacznego!
Faktycznie pyszne biszkopciki. Można je wchłonąć w kilka minut.