Kolejna propozycja na pyszne bezy z jeszcze lepszym kremem
Pierwszy raz jadłam je u mojego Brata a pomysł na nie pochodzi z blogu moje wypieki.
Polecam gorąco. Smak jest niesamowity i zachwycił nie tylko mnie
Bezy z kremem z mascarpone i adwokatem
Składniki na 12 większych bez:
- 4 białka
- szczypta soli
- 220 g drobnego cukru do wypieków
- 2/3 szklanki migdałów w płatkach, podpieczonych
Na suchej patelni podpiecz płatki migdałowe, na średniej mocy palnika, do złotego koloru. Wystudź.
Ubij białka ze szczyptą soli na prawie sztywną masę. Dodawaj stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa.
Do masy wsyp podpieczone migdały, delikatnie wymieszaj szpatułką.
Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na niego powykładaj masę bezową, po 2 duże łyżki z czubem na każdą bezę. Masę wykładaj w sporych odstępach od siebie.
Piecz w temperaturze 120ºC przez około 2 godzin. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Bezy można upiec już 2 – 3 dni wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej bez przykrycia.
Składniki na krem z advocatem:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 90 ml advocatu (6 łyżek)
Do naczynia przełóż mascarpone, wlej kremówkę. Ubij do otrzymania gęstej, sztywnej masy, pod sam koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru.
Do masy wlewaj likier jajeczny, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty, alkoholowy krem.
Dodatkowo:
- pół szklanki migdałów w płatkach, podpieczonych
- 2 łyżeczki advocaatu
Na gotowe migdałowe bezy wyłóż po dużej łyżce kremu. Posyp migdałami, po wierzchu i skrop advocaatem.
Najlepiej krem nakładaj przed samym podaniem.
Deser należy przechowywać w lodówce. Jeśli oczywiście coś zostanie
Smacznego!
2 odpowiedzi na „Bezy z kremem z mascarpone i advokatem”