Urodziny mojej młodszej córeczki zbliżają się wielkimi krokami, więc dzisiaj proponuję coś dla dzieci. Chociaż nie koniecznie
BEZOWE OWIECZKI
Składniki:
- 4 białka, które przynajmniej przez godzinkę nie były w lodówce
- kubek cukru
- pestki dyni
- rodzynki (może być siemię lniane, tylko ja akurat nie miałam)
- szczypta soli
- można dodać trochę soku z cytryny
Wlej białka do miski, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną piane. Następnie dodawaj do niej partiami cukier, nadal ubijając (i ewentualnie sok z cytryny). Musi powstać gęsta piana.
Włóż część piany do szprycy i wyciskaj ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując owieczki.
Zrób im uszy z pestek dyni i oczy z rodzynek lub siemia lnianego.
Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika do 100 stopni na co najmniej trzy godziny. Bezy powinny być zupełnie suche. W zeszłym roku na urodziny córci dodałam do części kakao i robiliśmy nie tylko owieczki, ale też krokodyle, motylki, ślimaczki… Fajna zabawa, również dla rodziców
Smacznego!
Pingback: Deser z truskawkami, bitą śmietaną i bezami na Dzień Mamy | Lavanna