Dzisiaj proponuję pyszną bezę z serkiem mascarpone i owocami. Przepis na krem już jakiś czas temu dostałam od Brata (wielkie dzięki) a na bezę wykorzystałam ten, sprawdzony przeze mnie już wielokrotnie
Beza z serkiem mascarpone i owocami
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka octu winnego białego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nastaw na 180°C i ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier. Na końcu dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Ubitą pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj okrągły placek mniej więcej o grubości 3-5cm. Wyrównaj z góry.
Wstaw do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 100°C. Piecz 1 godz. Po tym czasie otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza była chrupiąca i jasna z zewnątrz, a miękka w środku.
Gdy beza ostygnie wyłóż ją na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
Składniki na krem mascarpone:
• 125 g schłodzonego mascarpone
• 1 łyżka cukru wanilinowego
• 125 ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 30% lub 36%
Owoce i polewa:
• mieszanka różnych owoców
• 3 łyżki płynnego miodu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ziarenka wyłuskane z 1/2 laski wanilii
Do misy miksera włóż mascarpone, dodaj cukier wanilinowy i miksuj przez około pół minuty.
Śmietanę ubij osobno (jeśli robisz ze śmietanki, dobrze dodać do niej jakiś fix Dr Oetker żeby się lepiej trzymała. Do 36 % nie ma takiej potrzeby, bo wyszła wystarczająco “sztywna”). Później połącz z mascarpone.
Krem wyłóż delikatnie ba bezę lub wstaw do lodówki do czasu podania.
Na krem wyłóż owoce, polej miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i ziarenkami wanilii. Najlepiej podaj od razu lub wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Wczoraj np. jak robiłam podobną bezę, owoce polałam lekko podgrzanym (by się trochę rozpuścił) i ostudzonym, musem limonkowym.
Można upiec dwie bezy. Wtedy drugą przykrywasz krem z owocami i masz super torcik
Smacznego!
4 odpowiedzi na „Beza z serkiem mascarpone i owocami”