Rano, jak tylko otworzyłam oczy od razu zachciało mi się bezy z bitą śmietaną i truskawkami
Oczywiście nie byłabym sobą gdybym jej nie zrobiła. Tym bardziej, że w zamrażalniku zawsze mam kilka białek
Ach… ta słodycz, delikatność… Tak, tego dzisiaj w ten deszczowy, ciemny dzień było mi potrzeba
Beza z bitą śmietaną i truskawkami
Składniki:
- 5 białek
- 285g cukru
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400ml śmietanki
- pokrojone truskawki
Piekarnik nastaw na 180°C i ubij białka na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo cukier. Na końcu dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Masa powinna być dobrze ubita i się świecić.
Ubitą pianę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj okrągły placek mniej więcej o grubości 3-5cm. Wyrównaj z góry.
Wstaw do piekarnika i od razu obniż temperaturę do 100°C. Piecz 1 godz. Po tym czasie otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza była chrupiąca i jasna z zewnątrz, a miękka w środku.
Gdy beza ostygnie wyłóż ją na paterę. Najłatwiej jest położyć bezę górą do dołu i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia.
Śmietanę ubij na sztywno z odrobiną cukru. Wyłóż na bezę i poukładaj truskawki.
Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
też bym sobie taką zjadła…ale mi apetytu zrobiłaś Asiu tymi zdjęciami
No i dostałam ślinotoku…
Mnie też ostatnio dopadła chęć na taką
Będzie niebawem na blogu
Twoja wyszła wspaniale!
uwielbiam tą beze…najlepsza na świecie

ślinka leci….
Oj leci, leci
Róbcie albo zapraszam następnym razem do mnie na chwilę słodkiej, lekkiej przyjemności
Hmm… jakoś dziwnie zabrzmiało hi, hi, hi

After I initially commented I appear to have
clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox
and from now on whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment.
There has to be a way you can remove me from that service?
Thanks!