Beza słodko – słona

141116-162639Bardzo lubię połączenie słodkiego ze słonym. Jeśli i Wam ten smak odpowiada polecam tę bezę. Genialne połączenie, a jakie wrażenia… Wink Zresztą przekonajcie się sami Smile Przepis Pawła Małeckiego.

 

Beza słodko-słona

 Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 100 g solonych orzechów arachidowych, posiekanych + 20 g do dekoracji
  • 50 g solonych pistacji bez łusek, posiekanych + 10 g do dekoracji
  • 150 g cukru pudru, przesianego
  • niewielka ilość masła (do posmarowania blachy) lub papier do pieczenia
  • niewielka ilość mąki (do posypania blachy jeśli nie używasz papieru)

 

Składniki na krem:

  • 100 ml śmietanki UHT 30% (½ opakowania) + 500 ml śmietanki UHT 30% (2 1/2 opakowania do ubicia)
  • 400 g krówek
  • 2-3 szczypty soli
  • 2 łyżki żelatyny namoczonej w 40 ml wody

 

Białka ubij za pomocą miksera, następnie stopniowo dodawaj cukier. Białka ubij na puszystą masę do momentu, gdy cukier się rozpuści. Do białek wrzuć posiekane orzechy arachidowe oraz pistacje.

Następnie do misy z ubitymi białkami przesiej cukier puder. Całość delikatnie wymieszaj. Na blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką (lub wyłożoną papierem do pieczenia)  wyłóż duży krążek bezy z poszarpaną górą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C (na środkowej półce) z termoobiegiem przez 60-65 minut.

Upieczoną bezę odstaw do wystygnięcia.

100 ml śmietanki wlej do garnka, zagotuj. Do gotującej się śmietanki wrzuć krówki, gotuj na bardzo małym ogniu. Krówki rozpuszczaj, cały czas mieszając. Następnie garnek z masą zdejmujemy z ognia. Do karmelowej masy dodaj 2-3 szczypty soli. Pomieszaj.

 Rozpuść żelatynę, podgrzewając ją w mikrofalówce i dodaj ją do masy krówkowej.

Masę z krówek przełóż do miski i odstaw do przestygnięcia.

Ubij 500 ml bardzo mocno schłodzonej śmietanki. Do masy krówkowej przełóż niewielką ilość ubitej śmietanki, wymieszaj tak, żeby składniki się połączyły. Następnie do naczynia przełóż pozostałą ilość śmietanki i delikatnie wymieszaj. Tak przygotowany krem wstaw do lodówki na 1½-2 godziny do całkowitego zestalenia.

Przestygniętą bezę zdejmij z blaszki. Nałóż na nią zestalony krem z krówek i śmietany. Posyp orzechami.

Smacznego!

 

 




Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezowe i oznaczony tagami , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*

Emotikonki

SmileBig SmileGrinLaughFrownBig FrownCryNeutralWinkKissRazzChicCoolAngryReally AngryConfusedQuestionThinkingPainShockYesNoLOLSillyBeautyLashesCuteShyBlushKissedIn LoveDroolGiggleSnickerHeh!SmirkWiltWeepIDKStruggleSide FrownDazedHypnotizedSweatEek!Roll EyesSarcasmDisdainSmugMoney MouthFoot in MouthShut MouthQuietShameBeat UpMeanEvil GrinGrit TeethShoutPissed OffReally PissedMad RazzDrunken RazzSickYawnSleepyDanceClapJumpHandshakeHigh FiveHug LeftHug RightKiss BlowKissingByeGo AwayCall MeOn the PhoneSecretMeetingWavingStopTime OutTalk to the HandLoserLyingDOH!Fingers CrossedWaitingSuspenseTremblePrayWorshipStarvingEatVictoryCurseAlienAngelClownCowboyCyclopsDevilDoctorFemale FighterMale FighterMohawkMusicNerdPartyPirateSkywalkerSnowmanSoldierVampireZombie KillerGhostSkeletonBunnyCatCat 2ChickChickenChicken 2CowCow 2DogDog 2DuckGoatHippoKoalaLionMonkeyMonkey 2MousePandaPigPig 2SheepSheep 2ReindeerSnailTigerTurtleBeerDrinkLiquorCoffeeCakePizzaWatermelonBowlPlateCanFemaleMaleHeartBroken HeartRoseDead RosePeaceYin YangUS FlagMoonStarSunCloudyRainThunderUmbrellaRainbowMusic NoteAirplaneCarIslandAnnouncebrbMailCellPhoneCameraFilmTVClockLampSearchCoinsComputerConsolePresentSoccerCloverPumpkinBombHammerKnifeHandcuffsPillPoopCigarette