Robiliście ciasto w kształcie baranka na stół wielkanocny? Jeśli nie, to gorąco polecam. Nie dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jak smakuje
Jest jednak jeden warunek. Trzeba mieć do niego odpowiednią formę
Baranek wielkanocny
Składniki:
- 40 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 40 g cukru
- 80 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 paczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka rumu lub olejek rumowy
Ponadto:
- cukier puder
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, sól, cukier waniliowy. Ucierając dalej na gładką masę dodaj oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto włóż do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut.
Gotowego baranka możesz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
hmm chyba się w przyszłym roku pokuszę, bo w tym dzieci zaczęły baranka podgryzać, a zawsze to lepiej wiedzieć co jest w środku
boże spraw, żebym na najbliższą wielkanoc sobie o tym przypomniała
u mnie się zawsze robiło baranki z masy chlebowej i nikt tego nigdy nie jadł
U mnie tak samo.
Chyba w każdym gospodarstwie domowym robiło się takie baranki wielkanocne. Tylko zawsze pytanie ejst z czego były robione.
Pieknie to wyglada, ale nie widzialam nigdzie takiej formy w sklepach. Gdzie mozna ja dostac, oprocz internetu?
Dziękuję. Mam tę formę już od dawna, ale kupowałam w sklepie stacjonarnym. Niestety w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć w jakim.
secular brotherhoods of scribes.