Sięgnęłam do swojego archiwum zdjęciowego i znalazłam w nim jeszcze jedno ciacho, które robiłam w 2007 roku na Wielkanoc. Teraz żałuję, że nie fotografowałam wszystkich swoich wypieków
Zapraszam na pyszną, klasyczną babkę. Wybaczcie jakość zdjęć i małą ich ilość
Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki na ciasto:
- niecałe 2 szklanki mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
- 70 g masła
- 1/2 szklanki rodzynek
- kilka kropel ulubionego aromatu
Ponadto:
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania
Składniki na lukier:
- szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
Masło rozpuść w rondelku. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodając 1 łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstawiam na 5 minut.
Do utartych żółtek z cukrem dodaj mąkę, całe jajko, drożdże z mlekiem, rozpuszczone masło, aromat i rodzynki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.
Gotowe przykryj ściereczką i odstaw na około 1,5 h by wyrosło.
Formę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż ciasto i odstaw jeszcze na trochę by podrosło. Nie zapomnij o przykryciu ściereczką.
Kiedy będzie gotowe wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 c piekarnika i piecz około 25-30 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć foremkę folią aluminiową, by ciasto nie było bardzo ciemne.
Wyjmij z formy jak przestygnie.
Na wierzch można przygotować lukier:
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polej nim wystudzone ciasto. Lukier nie powinien być zbyt rzadki ani gęsty, w razie potrzeby dosyp cukru pudru lub dodaj kilka kropel soku.
Smacznego!
wszedzie królują baby a taką drożdżową bardzo lubię
Apetyczne, a że drożdżowe bardzo lubię, to już wiem co upiekę