Kolejna z bab jaką robiłyśmy w piątek jest z nutellą. Przyznaję, robiłyśmy pierwszy raz
Zresztą bardzo lubię co roku robić coś nowego, a nie tylko sprawdzone przepisy
Co tu dużo mówić. Baaardzo lubię piec babki na Wielkanoc
Babka z nutellą
Składniki:
- 250 g masła
- szklanka cukru
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 4 białka
- mały słoik nutelli
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka koniaku
- opakowanie gorzkiej polewy czekoladowej lub zrobienie polewy samemu (czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej)
Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Ucierając dodawaj po żółtku, każde podsypując łyżką mąki.
Następnie do masy przesiej pozostałe oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Wlej koniak i wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i dorzuć do masy. Delikatnie wymieszaj.
Formę z kominem wysmaruj masłem i posyp bułką tartą lub mąką, Na spód wlej 1/3 ciasta. Na nim równomiernie zrób kleksy z nutelli (można ją wcześniej wymieszać z łyżką alkoholu np. Advokatem). Zalej pozostałym ciastem i wyrównaj powierzchnię.
Piecz ok.1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (termoobieg).
Ostudź, wyjmij z formy, polej polewą. Możesz jeszcze ozdobić wg. uznania.
Smacznego!
Jedna odpowiedź na „Babka z nutellą”