Druga babka wystygła, więc wrzucam przepisik
Tym razem jogurtowo-bananowa. Co prawda w przepisie jest budyń bananowy, a że takiego nie znalazłam, to dałam waniliowy z dwoma rozgniecionymi bananami i mniej oleju.
Babka jogurtowo – bananowa
Składniki:
- 2 budynie o smaku bananowym
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej (330 g)
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml oleju
- masło do posmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka i wszystko razem ubijaj 10 minut.
Mąkę wymieszaj z Budyniami (proszkiem) i proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawaj na przemian mąkę, jogurt i olej, cały czas mieszając. Wysmaruj formę masłem i posyp bułką tartą.
Włóż masę do formy wysmarowanej bułką tartą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Smacznego!
3 odpowiedzi na „Babka jogurtowo – bananowa”