Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas na przygotowania
Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki (w razie potrzeby należy dosypać))
- 21 g drożdży suchych
- 6 żółtek (roztrzepanych)
- 1 jajko (roztrzepane)
- szczypta soli
- 1 szklanka letniego mleka
- pół szklanki drobnego cukru
- 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 150 g rodzynek
- 2 łyżeczki soku z cytryny lub aromat cytrynowy
Przesianą mąkę, drożdże, sól i cukier wymieszaj. Wsyp do dużej miski. Dodaj żółtka, jajko, mleko, ekstrakt cytrynowy, masło. Wszystko zmiksuj mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, lub wyrób ręcznie. Pod koniec dodaj rodzynki i jeszcze zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmij i jeszcze raz zagnieć.
Formę do babek natłuść i wysyp kaszą manną lub bułką tartą. Ciasta nałóż do 1/3 wysokości formy. Przykryj ponownie i postaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki).
Piecz w temperaturze 170 stopni, aż patyczek wetknięty w babkę będzie suchy przez 30 minut (często piecze sie dłużej, dlatego po tym czasie sprawdź). Nie piecz jednak dłużej niż potrzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjmij, przestudź chwilę w foremce i wyjmij na kratkę.
Babkę można nasączyć sokiem z cytryny: sok z 2 wyciśniętych cytryn wymieszaj z niewielką ilością posłodzonej wody lub alkoholu, babkę ponakłuwaj i nasącz.
Można również polać lukrem: 1 szklanka cukru pudru roztarta z 3 – 4 łyżkami soku z cytryny lub wody.
Smacznego!
I tylko jeszcze kawka do niej i jestem już w kulinarnym niebie
Uwelbiam taką babkę….Radosnych Świąt!!!