Lada chwila Wielkanoc, więc dzisiaj wzięłam się za pieczenie ciast
Na początku proponuję babę drożdżową parzoną. Ja oczywiście nie dodałam skórek, bo za nimi nie przepadam
Gorzkich migdałów też nie miałam, więc tym razem będzie bez nich
Babka drożdżowa parzona
Składniki:
- 500 g mąki
- 1/4 l mleka
- 60 g drożdży
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 50 g migdałów
- 4-5 gorzkich migdałów
- 50 g rodzynek
- skórka pomarańczowa
- sól
- wanilia
- skórka cytrynowa
Zalej wrzącym mlekiem 12 dag mąki, rozetrzyj, przykryj. Gdy ostygnie, połącz z rozmieszanymi z łyżką cukru drożdżami, zostaw do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do rozczynu, wsyp resztę mąki, wyrób. Gdy w cieście ukażą się pęcherzyki powietrza, wlewaj po trochu stopione masło i dalej wyrabiaj. Dodaj zmielone migdały, rodzynki, posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową, szczyptę soli i przyprawy aromatyczne.
Ciasto nałóż do form do 1/3 ich wysokości. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, a gdy objętość ciasta zwiększy się dwukrotnie wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz godzinę. Po wyjęciu z formy posyp cukrem pudrem lub polukruj.
Smacznego!
robiłam w zeszłym roku…bardzo mi smakowała ta babka…Wesołych świąt życze aaaa i mokrego dyngusa
izaa_a,
Tobie też życzę mokrego dyngusa 
przepiękna babka!