Tym razem wzięłyśmy się za pieczenie babek. A właściwie dwóch rodzajów babek
Pierwsza z nich z ciasta, które często robię – drożdżowe “leniuch”
Pamiętajcie tylko, że składniki do miski trzeba wrzucić 12 godzin przed upieczeniem, więc najlepiej naszykować na noc. Ciasto będzie pracować, a my spać
Babka drożdżowa “leniuch”
Składniki:
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mleka
- 10 dag drożdży lub 4 saszetki suchych
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jajek
- szczypta soli
Wszystko po kolei wsyp i nie mieszaj! Ważne żeby zachować kolejność dodawania składników.
Odstaw na 12 godzin. Najlepiej na całą noc.
Po 12 godzinach:
- 1 kg mąki pszennej
Po odpowiednim czasie dodaj ok. 1 kg mąki i delikatnie wymieszaj. Możesz dorzucić rodzynki lub inne bakalie. Przełóż do formy i piecz 1 godzinę (najlepiej sprawdzaj patyczkiem) w 180 stopniach z termoobiegiem.
Wierzch możesz posypać cukrem pudrem, zrobić lukier lub inną polewę.
Smacznego!
Jedna odpowiedź na „Babka drożdżowa “leniuch””