Moje dzieci uwielbiają muffinki, babeczki… Zresztą nie tylko One
Przyznaję, że robię je bardzo często nie tylko na dziecięce przyjęcia. Tym razem proponuję przepis, który znalazłam w jednej z książek Nigelli. Oczywiście są szybkie do zrobienia i pyszne. Troszkę je “zmodyfikowałam” dodając kakao.
Babeczki z lukrem i kolorową posypką
Składniki na 12 babeczek:
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 2 jajka
- trochę kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka łyżek pełnotłustego mleka
Składniki na lukier:
- ok. 350 g przesianego cukru pudru
- barwniki spożywcze
- kolorowa posypka do dekoracji
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce dokładnie zmiksuj wszystkie składniki poza mlekiem. Wlej mleko i dalej miksuj aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przełóż ciasto do formy na muffinki i piecz około 15-20 minut.
Żeby przygotować lukier, wymieszaj cukier z łyżką lub dwiema gorącej wody do uzyskania gładkiej, dającej się rozsmarować masy. Dodaj odrobinę, naprawdę
tylko kropelkę barwnika a uzyskasz odpowiednią barwę. Jeśli kolor będzie za mało intensywny, możesz dodać więcej barwnika.
Ostrym nożem wyrównaj górną część babeczek i powoli za pomocą łyżki nakładaj na każdą lukier. Ozdób jak lukier lekko zastygnie.
Nasze babeczki oczywiście ozdabiały moje córeczki
Smacznego!
Asiu bardzo fajne muffinki a wiesz ze ja nawet nie mam foremki az wstyd! Koniecznie musze kupić