Ten przepis ściągnęłam od Nigelli
I tak się jakoś u nas przyjęło, że robię je tylko na Wielkanoc.
BABECZKI CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g czekolady
- 300 g konfitury lub dżemu wiśniowego
- Szczypta soli
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Roztop masło i czekoladę. Mieszaj na gładką masę. Dodaj konfiturę, sól, cukier i jajka. Wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj. Przełóż masę do formy na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.25-30 minut.
Polewa:
- 100 g czekolady
- 50-80 g masła
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj i polej babeczki. Można je tak zostawić lub ozdobić.
Smacznego!
6 odpowiedzi na „Babeczki czekoladowe z powidłami”