Ten przepis ściągnęłam od Nigelli
I tak się jakoś u nas przyjęło, że robię je tylko na Wielkanoc.
BABECZKI CZEKOLADOWE Z POWIDŁAMI
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g czekolady
- 300 g konfitury lub dżemu wiśniowego
- Szczypta soli
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 150 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
Roztop masło i czekoladę. Mieszaj na gładką masę. Dodaj konfiturę, sól, cukier i jajka. Wymieszaj. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj do mokrych składników i wymieszaj. Przełóż masę do formy na muffinki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok.25-30 minut.
Polewa:
- 100 g czekolady
- 50-80 g masła
Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszaj i polej babeczki. Można je tak zostawić lub ozdobić.
Smacznego!
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i Twojej Rodziny !
Pozdrawiam serdecznie i ciepło
Justyna
Ojej, ale bym wciamała taką czekoladową słodkość!
Spokojnych i radosnych Świąt życzę
Fajnie miec taka tradycje pieczenia czegos na specjalne okazje – wtedy czuc swieta, a te smakolyki smakuja jakas lepiej, bo wie sie, ze sa pieczone na akurat na te okazje! Babeczki pieke, uwielbiam jak sa polane czekolada!
Pozdrawiam serdecznie!
śliczne babeczki
Polecam, polecam
Dlatego postanowiłam niektóre rzeczy robić tylko na szczególne uroczystości. Dlatego żeby moje dzieci miały takie same wspomnienia smaków i zapachów z dzieciństwa jak ja, kiedy podawaliśmy coś tylko raz w roku
Zupełnie inaczej się to wspomina…
Tak, to prawda, że w święta niektóre dania i smakołyki smakują wyjątkowo. Zwłaszcza kiedy jada się je raz na jakiś czas.. Mamy teraz takie czasy, że wszystko jest i nie trzeba czekać na szczególne dni żeby zjeść szynkę czy pomarańcze
Pozdrawiam Was gorąco!
Asia
Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m
trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
Any help would be greatly appreciated!