Tym razem drugi przepis na “nasze urodzinowe” ciasteczka
Kruche, delikatne z pyszną galaretką.
Anielskie Gwiazdki
Składniki na ok. 25 sztuk (o średnicy 5 cm):
- 200 g mąki
- 1 żółtko
- 60 g cukru
- 1 małe opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- trochę startej skórki z cytryny
- 125 g masła lub margaryny
Na nadzienie:
- 100 g galaretki z czerwonych porzeczek
- 2 łyżki brązowego rumu (nie koniecznie)
Ponadto:
- mąka do podsypywania
- 30 g cukru pudru do posypania
Mąkę przesiej na stolnicę i pośrodku zrób dołek. Wrzuć do niego żółtko, oba cukry, sól i skórkę z cytryny. Dodaj masło lub margarynę i zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folie spożywczą i odstaw na godzinę do lodówki.
Galaretkę porzeczkową wymieszaj z rumem jeśli z nim robisz.
Ciasto rozwałkuj cienko na posypanej mąką stolnicy. Foremką w kształcie gwiazdki wykrój 50 ciasteczek . W połowie z nich mniejszą, okrągłą foremką wykrój środek.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni z termoobiegiem (bez 200 stopni). Wszystkie ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz przez ok. 8 minut na złocisty kolor.
Kiedy ciasteczka ostygną pełne posmaruj galaretką porzeczkową (ma być nie do końca zastygła) i nałóż na nie krążki. Możesz posypać cukrem pudrem i jeszcze na środek nałóż plamkę z galaretki.
Smacznego!
śliczne
takie idealne
pięknie wyglądają
)
Wspaniale wyglądają z tymi galaretkowymi oczkami!